Bereidingstijd | 60 minuten |
Pompoen fondue met ragout
Dit pompoen fondue met ragout recept is écht één van mijn favoriete recepten op dit moment. Voor de kerst kwam ik op het punt dat ik ging nadenken over een alternatief voor kaas fondue, want sorry not sorry, maar ik houd dus niet zo van kaas fondue. Na wat nadenken, research en noteren van favoriete ingrediënten ben ik op dit heerlijke pompoen fondue met ragout recept gekomen!
Het is een combinatie van een fondue gemaakt van een uitgeholde pompoen uit de oven en een vers gemaakte (kippen)ragout met oesterzwammen en kruiden. Dit in combinatie met elkaar stukjes groenten, vlees of vegastukjes om te dippen is een heerlijk shared dining recept!
Ingrediënten VOOR 2 personen
- 1 grote pompoen (meer dan 1 kg)
- 60 gram volkoren tarwebloem
- 50 gram Becel bakboter Olijf
- 10 gram groentebouillon (1 blokje)
- 500 ml water
- 3 teentjes knoflook
- 1 sjalot
- 1 partje citroensap
- 150 gram oesterzwammen
- 1 kipfilet (in het geval van een kippenragout)
Kruiden
- Versgemalen peper en zout
- 7 takjes verse tijm (of 4 TL gedroogde tijm)
- 1 takje rozemarijn (of 1 TL rozemarijn)
- 1/2 TL versgemalen nootmuskaat
- 1 handje verse peterselie (of 1 TL peterselie)
‘DIPPERS’ om te dippen
- Paprika
- Cherrytomaatjes
- Gebakken kipfilet
- Vegetarische kipstukjes
- Beetgare broccoli
- Vers afgebakken (spelt) stokbrood
Benodigdheden
- Kookpan
- Steelpan
- bakpan
- Vergiet + bak waar de vergiet in past
- Ovenplaat
- Bakpapier
- Garde
Je kunt dit recept ook vegetarisch maken, kook dan geen kipfilet gaar in de bouillon.
Bereidingswijze van pompoen fondue met ragout
- Verwarm de oven voor op 180 graden en bedek de ovenplaat met een vel bakpapier.
- Snijd in de bovenkant van de pompoen een rond gat en bewaar het stuk wat je eruit snijd (om als deksel te gebruiken). Je kunt de pompoen niet in één keer in een cirkel insnijden dus doe dit steeds in kleine stukjes.
- Haal vervolgens de pitten uit de pompoen en zet de pompoen op de ovenplaat en leg het ‘dekseltje’ ernaast op de plaat. Strooi wat versgemalen peper en zout in de pompoen.
- Zet de pompoen in het midden van de oven en bak de pompoen voor 45 minuten.
- Ga je er brood bij serveren? Bak deze dan ook even af (vergeet geen timer te zetten).
- Snipper nu de sjalot fijn en maak de knoflook schoon. Snipper 3 takjes peterselie fijn en haal de blaadjes van de 3 takjes Tijm af. Zet de steelpan op het vuur en verwarm hier een scheutje bakboter in. Fruit de sjalot en knoflook aan en breng op smaak met peper en zout. Voeg vervolgens sap van het partje citroen en 500 ml (gekookt) water en de net gesneden peterselie en blaadjes tijm toe.
- Als laatste voeg je de kipfilet toe in het water, roer goed door en laat dit 10/15 min garen. Maak je een vegetarische ragout, sla deze stap dan over.
- Giet de bouillon af door de vergiet op een grote bak, vang de kipfilet op in de vergiet, maar vang ook het bouillon op in een aparte bak. Vul vervolgens het water aan tot 500 ml.
- Was de steelpan even af (hier ga je de ragout in maken).
- Trek nu met 2 vorken of met je handen (als de kipfilet afgekoeld is) de kipfilet in stukjes los.
- Snijd of trek de oesterzwammen nu in dunne reepjes en bak deze in een los pannetje bruin met wat peper en zout.
- Weeg de bakboter af in de steelpan en de tarwebloem in een apart bakje. Verwarm de boter nu op laag vuur, giet al roerend met een gard de bloem toe en roer dit continu door met de gard. Laat de bloem nu 2 a 3 minuten gaar koken (echt even de tijd hiervoor nemen, gebruik hier even een timer voor).
- Giet hier vervolgens de bouillon bij en blijf goed roeren. De ragout zal nu zachtjes dikker worden door het inkoken.
- Zet het gas nu uit of zacht en roer de uit elkaar getrokken kipfilet en gebakken oesterzwammen er doorheen.
- Tenslotte snipper nog een handje peterselie fijn en haal de blaadjes van 4 takjes Tijm. Voeg deze en 1 TL rozemarijn, halve TL nootmuskaat en versgemalen peper toe aan de ragout en roer nog goed door.
- Snijd de paprika in stukjes, bak de losse kipfilet of vegetarische balletjes gaar. Doe deze stukken en alle andere dip ingrediënten in bakjes.
- In de tussentijd is de pompoen gaar gebakken in de oven. Haal de pompoen na 45 min met ovenplaat uit de oven. Knip het ovenpapier in een cirkel rond de onderkant van de pompoen.
- Warm de ragout eventueel weer even opnieuw op, blijf wel goed roeren en als de ragout te ver inkookt, kun je er een scheutje water aan toevoegen.
- Zet de pompoen op een plank, met alle dip ingrediënten erbij. Schep de ragout in de pompoen en dek de pompoen af met het dekseltje.
AAN TAFEL!
Je kunt de ragout heel goed combineren met bijvoorbeeld Bimi met Parmezaanse kaas.
Macro’s pompoen fondue met ragout – per Persoon (excl. dippers)
Kcals | 438 |
Koolhydraten | 34 gram |
Eiwitten | 23 gram |
Vetten | 21 gram |
Tag je mij op Instagram als je het recept gemaakt hebt?
Loop je tegen iets aan, stuur mij gerust een mailtje, ik denk graag met je mee!