gehaktballen-in-tomatensaus

Bereidingstijd 30 minuten
Baktijd 45 minuten

Gehaktballen in tomatensaus

Persoonlijk ben ik al jaren een enorme fan van gehaktballen, maar dan niet de standaard Hollandse gehaktbal met jus, maar gehaktballen in tomatensaus. Daarom ben ik zelf een gehaktballen in tomatensaus recept gaan maken. Tijdens mijn vakantie in Griekenland heb ik kennis gemaakt met de Griekse keuken en ik ben echt verliefd op de kruiden die gebruikt wordt in deze gerechten. Dit recept is dan ook geïnspireerd op de Griekse keuken. In dit recept voor gehaktballen in tomatensaus zijn de ballen heerlijk smeuïg en vol van smaak door de heerlijke combinatie van kruiden.

Ik heb er zoals altijd een eigen draai aangeven, de toevoeging van de rode wijn in de tomatensaus geeft een hele authentieke smaak aan het geheel. Het meest ideale aan deze gehaktballen is: je kunt het gerecht een dag van te voren alvast voorbereiden, zo hoef je de ovenschaal de volgende dag alleen maar in de oven te schuiven.

TIP: deze saus is zo enorm lekker dat je deze gehaktballen in tomatensaus echt perfect kunt eten met een paar stukken Turks brood, WANT DAN KUN JE LEKKER DIPPEN!

Ingrediënten gehaktballen in tomatensaus

Gehaktballen

  • 350 gram rundergehakt
  • 1 sneetjes oud brood (zonder korst)
  • 1 scheut melk/rode wijn om het brood in te weken
  • 1 ui tot puree geraspt
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ei geklopt
  • 2 EL fijngehakte verse peterselie (of 1 EL gedroogd)
  • 2 TL oregano
  • 2 TL fijngemalen komijn
  • Peper en zout

Tomatensaus

  • 750 ml Passata di pomodoro (gezeefde tomaat)
  • 1 ui goed fijngesnipperd
  • 3 teentjes knoflook
  • 75 ml rode wijn
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 TL kaneel
  • 3 TL fijngemalen komijn
  • Peper en zout naar smaak
  • Olijfolie om eerst in te fruiten

Benodigdheden

  • Ovenschaal 
  • Aluminiumfolie
  • Bakpan
  • Rasp

Kook jij liever met een kookvideo? Dat kan! Check de kookvideo onder aan de pagina. Abonneer gelijk op ons food YT kanaal. Zo kunnen wij bouwen aan ons bereik en blijf jij op de hoogte van nieuwe video’s! 🙂 

Bereidingswijze gehaktballen in tomatensaus

  1. Begin met het maken van de saus. Snipper de ui heel fijn en pers de knoflook. Weeg de rode wijn en Passata af, zet dit klaar.
  2. Verwarm een grote koekenpan op middelhoog vuur. Verwarm hier een scheut olie in. Fruit hier de knoflook en ui in.
  3. Blus dit met rode wijn. Roer alles goed door en voeg de Passata, kaneel, komijn en peper en zout aan toe. Roer alles goed door en voeg de laurierbladen toe en laat 5 min pruttelen op laag vuur. 
  4. Maak nu de gehaktmix. Verwijder de korst van het brood en week het brood in een scheut wijn of melk. 
  5. Snipper de peterselie fijn. 
  6. Doe het gehakt in een mengkom, voeg hier het losgeklopte ei, de kruiden (oregano, peterselie, peper en zout), knoflook en het geweekte brood aan toe. Rasp hier ook de ui in fijn. Meng alles goed door elkaar.
  7. Verwijder de laurierblaadjes uit de saus. Voeg een scheut van de saus in de ovenschaal. Maak vervolgens gehaktballen van zo’n 35 gram en plaats in de laag saus in de ovenschaal. Giet tenslotte de rest van de saus over de gehaktballen (ze moeten bedekt zijn). Dek de schaal af met folie of een deksel.
  8. Bak de gehaktballen in 45 min gaar. 

Dit recept kun je goed combineren met een Griekse Salade of mijn Frisse Feta Salade.  Je kunt in plaats van Turks brood kun je hier ook mijn Gegrilde groentecouscous bij maken, de tomatensaus kun je hier dan ook overheen gieten en mengen. YOU WILL LOVE IT!

Kookvideo van gehaktballen in tomatensaus

Macro’s gehaktballen in tomatensaus per persoon*

*Het recept is goed voor ongeveer 3/4 personen.

Kcals 440
Koolhydraten 29 gram
Eiwitten 31 gram
Vetten 17 gram

Tag je mij op Instagram als je het recept gemaakt hebt?

Loop je tegen iets aan, stuur mij gerust een mailtje, ik denk graag met je mee!

Binnenkort open ik een gaaf concept!

Op dit moment ben ik bezig met een heel tof nieuw project! Wil je op de hoogte blijven van updates? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en mis niets!

Bekijk hier mijn andere recepten