Hoe maak je rauwe andijviestamppot

Bereidingstijd 25  minuten

Rauwe Andijviestamppot mét gehaktbal en verse jus

Zelf ben ik totaal geen Hollandse eter, maar rauwe andijviestamppot was en is toch wel écht nog een favoriet Hollands gerecht. Wie had dat gedacht hè! Helaas reageert mijn lichaam niet zo fijn op aardappelen, daarom heb ik een alternatief gemaakt. Toen ik deze eenmaal geproefd had, was ik zelf ook aangenaam verrast. Wat was dit lekker. Ben ik dan toch een écht Hollander? 

Je kunt natuurlijk ook als je wilt alsnog wat aardappelen erdoorheen mengen, maar believe me: dit vult ook écht!

Probeer dit recept nu zelf! 

Ingrediënten Voor 2 Porties andijviestamppot 

  • 1 recept Bloemkoolpuree
  • 250 gram andijvie (fijngesneden)
  • 200 gram rundertartaar (gehakt)
  • 1 ei 
  • 15 gram paneermeel
  • 150 ml water
  • 1/4 runderbouillonblokje 
  • Becel bakboter Olijf
  • 10 gram gebakken uitjes (optioneel)

Kruiden

  • 1 TL gerookte paprikapoeder
  • versgemalen peper
  • Versgemalen zout
  • 2 TL gedroogde peterselie
  • 1 TL komijnzaad

Benodigdheden

  • Bakpan
  • Garde
  • Mengkom

Bereidingswijze

Je maakt in dit andijviestamppot recept zelf de gehaktbal en de jus. Lees snel verder en geniet!

  1. Pak het recept van de bloemkoolpuree erbij en start met het koken van de bloemkool. 
  2. Maak ondertussen de gehaktbal klaar. Begin met het kruiden van het gehakt met de gerookte paprikapoeder, versgemalen peper en zout, gedroogde peterselie en komijnzaad. Meng dit vervolgens met het ei en de paneermeel. Kneed dit geheel tot één massa. Maak hier vervolgens 2 gehaktballen van. 
  3. Verwarm 10 gram Becel olijf bakboter en bak hier in 10 – 12 minuten op midden/hoog vuur de gehaktballen gaar. 
  4. Maak in de tussentijd de bloemkoolpuree klaar. 
  5. Haal de gehaktballen na het bakken uit de pan en meng het overgebleven vet met 150 ML water en het 1/4e bouillonblokje. (Voeg eventueel iets extra toe als de pan droog is.) Roer dit met een garde goed door en laat het geheel al roerend inkoken (dit duurt tussen de 3 en 5 minuten).
  6. Meng terwijl je de jus inkookt de rauwe andijvie met de bloemkoolpuree. 
  7. verdeel over 2 borden en serveer de gehaktballen erbij. Overgiet met de jus en maak af met wat gebakken uitjes. 

Wil je een vegetarische variant maken? maak er dan een vegetarische gehaktbal bij en gebruik in plaats van runderbouillon groentebouillon. 

Ben je opzoek naar meer inspiratie? Neem een kijkje op mijn Receptenpagina.

Macro’s per Persoon

Kcals  500
Koolhydraten 23 gram
Eiwitten 34 gram
Vetten 28 gram

Tag je mij op Instagram als je het recept gemaakt hebt?

Loop je tegen iets aan, stuur mij gerust een mailtje, ik denk graag met je mee!

Binnenkort open ik een gaaf concept!

Op dit moment ben ik bezig met een heel tof nieuw project! Wil je op de hoogte blijven van updates? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en mis niets!

Bekijk hier mijn andere recepten