Bereidingstijd 30/45  minuten

stoofschotel met pompoen

Met dit gerecht beleef je een ware smaaksensatie! Het is perfect te combineren met rijst, maar ik ook koud te serveren als salade (fijn met warm weer). Je zou het ook de dag van te voren kunnen maken en als side dish kunnen serveren tijdens een BBQ. Hoe langer de kruiden met het gerecht kunnen mengen, hoe beter! Deze stoofschotel met pompoen is dus een enorm veelzijdig gerecht. 

Heb jij moeite met het halen van jouw dagelijkse hoeveelheid groente, dan is dit een perfect gerecht voor jou! Het bevat bijna 600 gram groente per portie.

Ingrediënten 

  • 1 EL (10 ml) olijfolie (om in te bakken)
  • 1 grote pompoen (+/- 600 gram)
  • 35 gram tomatenpuree
  • 5 gram kippenbouillon
  • 300 gram sperziebonen
  • 125 gram kipdijfilet (p.p.)
  • 300 ml water
  • 50 gram zilvervliesrijst* (p.p.)
  • 30 gram cherrytomaten
  • 10 gram pompoenpitten (optioneel)

KRUIDEN

  • 1 teentje knoflook
  • 1 Sjalotje
  • 3 gram rode peper (met zaadlijst)
  • 1,5 TL gerookte paprikapoeder
  • 2 TL Kurkuma
  • 2,5 pikante paprikapoeder
  • 0,5 TL gemalen Komijn
  • 0,5 TL kaneelpoeder
  • 0,5 TL gemberpoeder
  • 8 blaadjes verse basilicum
  • 0,5 TL chilivlokken (optioneel)

Je kunt de hoeveelheid rijst naar wens aanpassen, wel wijkt dan de berekening van de macro’s rekening af. Je kunt de rijst ook weglaten. Door de pompoen is het geheel alsnog voedzaam. 

Benodigdheden

  • Braadpan
  • Steelpan
  • Maatbeker

Bereidingswijze

  1. Was de sperziebonen en pompoen. Dop de sperziebonen en zet apart in een bak. Snijd de pompoen doormidden en snijd in kleine blokjes. Zet ook in een bak apart.
  2. Kook 300 ml water. Weeg de bouillon af en giet hier het gekookte water bij.
  3. Maak de knoflook en het sjalotje schoon. Snipper de rode peper, sjalot en knoflook. (Tenzij je een knoflookpers gebruikt.)
  4. Zet de braadpan op midden/hoog vuur en voeg hier de olijfolie aan toe.
  5. Voeg hier de knoflook, peper en sjalot aan toe, fruit tot dit bruin is. Roer wel goed door.
  6. Voeg 2/3 van de pompoenblokjes, de tomatenpuree, 2/3 van het water en de kruiden toe. Roer alles goed door. Laat dit 10 min pruttelen met de deksel op de pan. (Roer wel regelmatig door.)
  7. Weeg de rijst af in een steelpan, giet hier tot een vingertop hoger water aan toe. Breng aan de kook en laat 10 minuten koken. Roer goed door. Zet hierna de warmtebron uit en zet met een deksel apart.
  8. Voeg de sperziebonen bij de pompoen. Roer alles goed door. Laat nog 5 minuten doorkoken met deksel.
  9. Snijd ondertussen de kipdijfilet in dikke stroken en verwijder eventueel overtollige vetrandjes.
  10. Snijd het restant van de pompoenblokjes in nog kleinere stukjes.
  11. Voeg na de laatste 5 minuten de kip en restant van de pompoenblokjes toe. Roer alles goed door en giet de restant van de bouillon erbij. Laat nog 15 minuten met deksel pruttelen. Snijd de basilicum klein en voeg toe. Roer goed door.
  12. Snijd de cherrytomaten in partjes en snipper nog wat extra basilicum.
  13. Check voor de zekerheid bij een groot stuk kip of deze gaar is. Breng op smaak met peper en zout.
  14. Doe de rijst in een kom en voeg hier de gewenste hoeveelheid van de stoofschotel aan toe. Voeg als laatste de tomatenpartjes, pompoenpitjes en basilicum toe.

ALternatief

Je zou de kipdijfilet ook kunnen vervangen voor kipfilet, dan is het gerecht magerder. Kipdijfilet is wel het lekkerste, je kunt natuurlijk ook vega kip gebruiken. Deze hoeft alleen niet zo lang te garen. Lees op de verpakking goed de bereidingswijze

Macro’s per persoon

Kcals  560
Koolhydraten 61 gram
Eiwitten 40 gram
Vetten 14 gram

Tag je mij op Instagram als je het recept gemaakt hebt?

Loop je tegen iets aan, stuur mij gerust een mailtje, ik denk graag met je mee!

Binnenkort open ik een gaaf concept!

Op dit moment ben ik bezig met een heel tof nieuw project! Wil je op de hoogte blijven van updates? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en mis niets!

Bekijk hier mijn andere recepten