Bereidingstijd30 | 30 – 45 minuten |
Springrolls
Springrolls zijn de perfecte keuze als je opzoek bent naar een heerlijk recept om te kunnen delen en variëren! Je kunt per springroll kiezen wat je er als vulling in doet.
Je zou er ook voor kunnen kiezen om alle springrolls alvast te draaien, maar dit recept biedt je ook de mogelijkheid om het op één grote plank te serveren en lekker aan tafel met elkaar te vullen en rollen.
Kortom dit is een heerlijk recept voor als je weer eens iets anders wilt proberen.
Je kunt de vulling geheel invullen naar wat je lekker vindt. De ingrediënten die bij de kip en dressing vermeld staan zijn wel naar verhouding.
Ingrediënten VOOR Springrolls (2 – 4 personen)
- 4 à 5 (volkoren) rijstvellen per persoon
- 50 gram Vermicelli
- 1 komkommer
- 4 Rode pepers
- 2 rode puntpaprika’s
- 1 avocado of 1 zakje bevroren avocado
- Julienne wortel
- Taugé
- Gezouten pinda’s
- Bosui
- 2 kropjes romaine baby sla
- Sesamzaadjes
- 1 bakje verse munt (of een plantje)
- 1 Bakje verse Koriander (of een plantje)
- Gebakken uitjes
- 1 mango
- Wasabi (mayo)
- 200 gram gerookte zalm (optioneel)
EIWIT Vulling 1 – Gemarineerde kipdijfilet (2 – 4 personen)
- 300 gram kipdijfilet
- 1 ui
- 6 kastanjechampignons
- 2 teentjes knoflook
- 1 citroengras stengel (of 2 TL gedroogd)
- 2 EL sojasaus (minder zout)
- 1 EL (10-15 gram) honing
- 1 EL vissaus
EIWIT vulling 2 – omelet (Vega) (2 – 4 personen)
- 4 eieren
- Scheutje (amandel)melk (ongeveer 30-40 gram)
- Versgemalen Peper en Zout
Springrolls Dressing
- 1 limoen (sap)
- 50 gram Chili chili saus The Leann of light chilisaus
- 10 gram sojasaus (minder zout)
- 15 ml vissaus
- 1 handje verse munt
- 1 handje verse koriander
Benodigdheden
- 1 bakpan
- Een groot diep bord of brede diepe schaal
- Verschillende bakjes
Kook jij liever met een kookvideo? Dat kan! Check de kookvideo onder aan de pagina. Abonneer gelijk op ons YouTube kanaal. Zo kunnen wij bouwen aan ons bereik en blijf jij op de hoogte van nieuwe video’s! 🙂
Bereidingswijze
Bij dit recept kost de voorbereiding en met name het snijden de meeste tijd. In de bereidingswijze vermeld ik hoe je alle groentes het beste kunt snijden, maar gebruik vooral de video als voorbeeld als je even twijfelt. Let’s go!
- We beginnen met het maken van de gemarineerde kip en de omelet.
- Start met het schoonmaken van de ui en knoflook. Vervolgens halveer je de ui en snijd je deze in ringen. De knoflook kun je of fijnsnijden of in de knoflookpers tijdens het bakken persen. De kastanjechampignons snijd je daarna in dunne plakjes.
- Tenslotte haal je het buitenste velletje van de citroengrasstengel af en snijd je deze in hele dunne plakjes. Snipper de dunne plakjes vervolgens fijn. LET OP: dit moet echt heel fijngesneden worden!
- Snijd daarna de kipfilet in kleine blokjes.
- BAKKEN VAN DE KIPFILET: Verwarm wat bereidingsvet in de pan en fruit als eerste de knoflook en citroengras toe. Roer even goed door en voeg de ui toe. Fruit dit even goed aan. Voeg daarna de champignons toe. Als dit goed gefruit is voeg je de kipfilet toe. Laat deze eerst even goed bruin worden (op hoog vuur) en voeg daarna de vissaus, sojasaus en honing toe. Blijf het goed doorroeren zodat het niet aanbrandt!
- OMELET: wil je een omelet als vulling maken, breek dan de eieren in een bakje en voeg hier een scheutje (amandel)melk, versgemalen peper, zout en eventueel chili aan toe. Klop dit geheel even goed door elkaar. Verwarm nu een kleine bakpan met wat bereidingsvet en bak hier de omelet op laagvuur in gaar. Dit heeft echt even de tijd nodig, dus laat deze rustig garen, zodra de bovenkant droger trekt kun je hem omdraaien.
- Laat de omelet na het bakken even afkoelen. Snijd deze daarna in dunne repen in de lengte en die halveer je vervolgens (hangt een beetje van de grote van de pan af).
- Maak ondertussen de dressing klaar.
- DRESSING: Pers de limoen in een bakje en voeg de chilisaus, sojasaus en vissaus toe. Snijd daarna de verse kruiden fijn. Voeg de kruiden toe en roer goed door.
- Nu moeten alle ingrediënten voor de vulling voorbereid worden.
- VERMICELLI: de springrolls vermicelli is heel makkelijk te maken. Je kookt wat water, doet de vermicelli in een bakje en giet hier het gekookte water op. Laat dit 4 minuten staan. Je kunt daarna de vermicelli afgieten en gebruiken.
- Was alle groentes die je gekozen hebt.
- KOMKOMMER: snijd de komkommer doormidden en verwijder met een lepel de zaadlijsten. Snijd de komkommer vervolgend in 3 stukken (in de breedte). Snijd deze stukken weer in dunne reepjes.
- PUNT PAPRIKA: Snijd de puntpaprika doormidden en verwijder de zaadlijsten. Snijd de paprika vervolgens in 2 stukken (in de breedte) en snijd die stukken weer in dunne reepjes.
- RODE PEPERS: Snijd de rode pepers doormidden en verwijder de zaadlijsten. Snijd de twee halfjes vervolgens weer in dunne reepjes.
- AVOCADO: Maak je gebruik van diepvries, laat de blokjes dan ontdooien en blend deze vervolgens fijn in een blender. Maak je gebruik van verse avocado, Snijd deze dan doormidden en verwijder de pit. Snijd de avocado in de schil in reepjes in en schep vervolgens uit de schil.
- BOSUI: Ook van de bosui wil je kleine reepjes maken. Verwijder de buitenste (wat uitgedroogde) velletjes en snijd het kontje van de bosui af. Snijd de bosui vervolgens in de lengte doormidden en snijd alle laagjes vervolgens in dunne strookjes. Snijd deze vervolgens weer in 2 of 3 kortere stukken.
- ROMAINE SLA: Je wilt de kern van de sla eruit halen omdat die bitter is. Snijd als eerste de kontjes eraf en vervolgens snijd je de kern van de slavelletjes eruit. Snijd de sla vervolgens ook in reepjes.
- GEROOKTE ZALM: Snijd de gerookte zalm in kleine stukken.
- MANGO: Schil de mango en snijd deze vervolgens los van de pit. Snijd de mango ook weer in dunne reepjes.
- Doe de ingrediënten die je niet hoefde te snijden ook in een bakje of zet deze klaar als je de springrolls gelijk gaat rollen. Oftewel de julienne wortel, taugé, gezouten pinda’s, gebakken uitjes, sesamzaad, verse koriander en munt.
Rollen van de SPINGROLLS
Je kunt de rijstvellen in heet en in koud water wellen, koud water duurt alleen iets langer. Daarom maak ik zelf gebruik van heet water.
- Pak een breed diep bord en vul deze met heet water. Leg een groot plat bord klaar en zet alle ingrediënten binnen handbereik.
- Haal het rijstvel door het water (dit hoeft echt maar een paar seconde). Hij moet volledig onder water zijn geweest en leg vervolgens op het platte bord.
- Begin met een beetje vermicelli in het midden van de springroll en voeg hier vervolgens wat andere vullingen aan toe. Bijvoorbeeld: sla, gebakken kipfilet, bosui, taugé, komkommer en wat rode peper.
- Maak de stapel van de vulling niet te hoog! Vouw vervolgens de 2 zijkanten een stukje over de vulling. Daarna vouw je de kant van de springroll het dichtste bij jezelf over de stapel en rolt hem vervolgens voorzichtig dicht.
- Je kunt op deze manier een mix maken van verschillende springrolls en deze vervolgens lekker dippen in de saus.
Ga je de springrolls niet rollen, vul dan allemaal bakjes met verschillende vulling en een bak water waar je de springroll vellen doorheen kunt halen aan tafel.
Kookvideo Springrolls
Macro’s per Springroll*
*Het Hangt natuurlijk geheel af van wat je erin doet, deze macro’s zijn een schatting! Geniet gewoon lekker van dit recept!
Kcals | 100 |
Koolhydraten | 13 gram |
Eiwitten | 6,5 gram |
Vetten | 3 gram |
Tag je mij op Instagram als je het recept gemaakt hebt?
Loop je tegen iets aan, stuur mij gerust een mailtje, ik denk graag met je mee!