Bereidingstijd | 30 minuten |
Orzo met abrikozen, tomaat en basilicum
Orzo is een gedroogde pastasoort. Toen ik deze pastavorm een paar maanden geleden voor het eerst proefde was ik gelijk verkocht! Wat kun je hier heerlijke gerechten mee maken! Daarom heb ik dit fruitige orzo recept voor je uitgewerkt. Heb je het nooit eerder gegeten? Probeer het zeker eens uit, YOU WILL LOVE IT!
Dit recept is een ware smaakexplosie!
Ingrediënten voor 2 personen
- 100 gram Orzo (50 gram p.p.)
- 150 gram verse spinazie
- 1 handsinaasappel
- 80 gram gedroogde abrikozen
- 5 roma tomaten
- 4 teentjes knoflook
- 1 sjalot
- 5 gram bouillonblokje (kip of groente)
- 2 kipfilets (1 per persoon – houd ongeveer 125 gram ongebakken p.p. aan)
- Becel bakboter Olijf of ander bereidingsvet
Kruiden
- 2 TL venkelzaad (heel)
- Zwarte Pepermolen
- Verse basilicum (plantje of bakje van ongeveer 15 gram)
- Chilivlokken (optioneel)
Benodigdheden
- 1 braadpan met deksel
- 1 steelpan (of kleine kookpan)
- Handrasp
- 1 vergiet (niet essentieel, wel handig)
- Een citruspers
- Schuimspaan (als je deze niet hebt, dan help ik je er op een andere manier doorheen)
Bereidingswijze van dit Orzo recept
- Zet de braadpan op het vuur en laat warm worden. Rooster vervolgens 2 TL venkelzaad in de pan, houd het in beweging zodat het zaad niet verbrand. Haal uit de pan zodra geroosterd en zet het vuur uit.
- Hak het venkelzaad nu grof met een keukenmes (doe dit met beleid want anders springt het weg). Heb je een vijzel, gebruik deze dan. Maal het niet te fijn.
- Vul de steelpan met een laagwater en breng het water aan de kook. Was de tomaten en snijd een kruisje in de bovenkant. Niet doormidden maar snijd ze een stukje in.
- Leg de tomaten in het water zodra dit kookt en kook de tomaten 30 sec tot 1 minuut. Wacht toch de ingesneden kruisjes verder scheuren in het velletje. Schep de tomaten met de schuimspaan uit de pan en leg apart in een bakje.
- Laat de tomaten even afkoelen of spoel even af onder koud water. Pel de tomaten met het aardappelschilmesje zodat er geen velletje meer omheen zit.
- Snijd de tomaten in parten en verwijder de kern van de tomaat (het lichte harde gedeelte). Snijd de parten vervolgens in blokjes en zet dit apart.
- Weeg de Orzo en abrikozen af. Snipper de abrikozen vervolgens grof.
- Rasp de schil van de sinaasappel en vang dit op in een bakje. LET OP: alleen het oranje gedeelte, het witte van de schil smaakt bitter.
- Snij de sinaasappel doormidden en pers deze uit. Schep vervolgens de pulp bij het sap.
- Maak de sjalot en knoflook schoon. Snipper de sjalot vervolgens fijn en snijd de knoflook in plakjes. Hak de plakjes grof.
- Verwarm nu wat bereidingsvet in de braadpan en braad de hele kipfilets op hoog vuur aan met. Deze hoeven niet gaar te worden, maar wel aan beide kanten bruin. Bestrooi met wat versgemalen peper. Haal vervolgens uit de pan en leg apart. Was de pan niet!
- Zet het vuur nu iets lager (midden/hoog) en giet de Orzo in de pan. Bak de Orzo zoals je dat bij Pijnboompitten doet. Ze zullen ook bruiner kleuren (dit duurt zo’n 2 à 3 minuten max). Houd de Orzo regelmatig in beweging. Anders verbrand het. Haal de Orzo uit de pan en zet apart.
- Verwarm opnieuw wat bereidingsvet in de pan en fruit de sjalot, knoflook, gehakte venkelzaad, ½ TL chilivlokken en versgemalen peper (10x draaien). Zodra de sjalot glazig wordt voeg je de Orzo toe. Roer dit goed door.
- Voeg vervolgens het sinaasappelsap toe en roer dit goed door, zodra dit ingekookt is voeg je de tomatenblokjes toe, roer weer goed door.
- Zet een timer op 15 minuten en zet ook het vuur wat lager. (Het moet wel blijven koken.)
- Snijd bijna alle basilicum in reepjes en voeg dit samen met de rasp van de sinaasappelschil toe aan het mengsel. Verkruimel de bouillon over het geheel en roer nog een keer door.
- Snijd vervolgens de Kipfilets in blokjes (deze mogen wat grof blijven).
- Roer tussendoor het mengsel om te voorkomen dat deze aanbakt.
- Zodra de timer op 8 minuten staat voeg je de kipfiletblokjes toe aan het mengsel en roer alles weer goed door. Doe de deksel op de pan en laat de resterende tijd koken.
- Roer na 4 minuten het geheel nog even door. Weeg ondertussen de spinazie even af.
- Check zodra de timer afloopt bij een groot stukje kipfilet of deze gaar is. (Snijd even doormidden en kijk of deze wit is.)
- Zet het vuur uit en schep in 2 delen de spinazie door het gerecht heen. Deze zal licht inslinken, maar niet volledig zacht worden.
- Verdeel het gerecht over de borden en snipper de resterende basilicumblaadjes. Strooi deze over de borden.
Ben je op zoek naar meer inspiratie? Check dan zeker mijn Receptenpagina.
Macro’s per Recept
Kcals | 582 |
Koolhydraten | 71 gram |
Eiwitten | 39 gram |
Vetten | 13 gram |
Tag je mij op Instagram als je het recept gemaakt hebt?
Loop je tegen iets aan, stuur mij gerust een mailtje, ik denk graag met je mee!